Hoe ontstaat seksuele aantrekkingskracht?

Hoewel we het niet graag toegeven, bepalen onze hersenen bijna direct of we ons tot iemand aangetrokken voelen. Aantrekking vindt plaats binnen de eerste 30 seconde dat we iemand ontmoeten. Onderzoek wijst zelfs uit dat we in deze 30 seconde al bepalen of we seks met iemand zouden willen hebben of niet.

Maar hoe werkt dit precies? Waarom vinden we de ene persoon aantrekkelijk en de ander niet? Met andere woorden, hoe wordt er bepaald wie we aantrekkelijk vinden?

De wetenschap van aantrekkingskracht

De Amerikaanse antropologe Helen Fisher kwam na een intensieve studie tot de conclusie dat het menselijk lichaam binnen een seconde weet of iemand fysiek aantrekkelijk is. Onze hersenen maken binnen enkele seconde nauwkeurige en langblijvende beoordelingen over iemand die we net ontmoeten.

Lees ook: Liefde en lust op kantoor- taboe of niet?

Seksuele aantrekkingskracht blijft een van de grootste mysteries in het leven. We kunnen zeggen dat de perfecte partner lange benen en blonde haren heeft, van koken houdt en vegetarisch is, maar degene waarmee we eindigen heeft vaak weinig van de karakteristieken waarvan we denken dat het een vereiste is.

Wilt u iemand ontmoeten die past bij uw persoonlijkheid, levensstijl en specifieke partnercriteria? Schrijf u dan in bij ELITEDATING en vind uw partner online!

Universele en persoonlijke schoonheid

Dr. Steven Gangestad, professor aan de Minnesota Universiteit, heeft zich gespecialiseerd in de relatie tussen symmetrie en aantrekkelijkheid. Uit zijn resultaten blijkt dat mensen van wie het gezicht en/of het lichaam symmetrisch is, aantrekkelijker worden gevonden.

Maar aantrekkelijkheid verschilt ook per persoon, cultuur en per tijdsperk. Volgens psycholoog Martin Gründl wordt onze perceptie van aantrekkelijkheid voor de helft bepaald door objectief meetbare karakteristieken (gedeelde smaak) en voor de andere helft door persoonlijke smaak (privé smaak).

Lees ook: Vind de ware liefde online!

Sommige wetenschappers denken dat geur de missende factor is die kan verklaren met wie we eindigen. Het kan zelfs verklaren waarom we ‘chemie’ of ‘vonken’ met de ene persoon wel voelen en met de ander niet.

Love at First smell

Fysieke aantrekkingskracht zou letterlijk gebaseerd kunnen zijn op geur. Lichaamsgeur kan namelijk seksuele aantrekkingskracht creëren tussen twee mensen. Het belang van geur wordt vaak gereduceerd in discussies over aantrekking en schoonheid, omdat het op een zeer subtiel niveau opereert. ‘Het is niet iets dat uit je springt, zoals de geur van een goed stuk biefstuk in een bakpan,’ zegt evolutionair psycholoog Randy Thornhill, ‘maar geur heeft er de aanleg voor en het is niet verrassend dat juist geur een belangrijke rol speelt in de context van seksueel gedrag.

Een van de meest voorkomende dingen die vrouwen vertellen aan huwelijkstherapeuten is dat ze de geur van hun partner niet kunnen verdragen, zegt de auteur van het boek The Scent of Desire.

Andere factoren

Behalve uiterlijke kenmerken en geur, kunnen we ons ook aangetrokken voelen tot iemand door zijn of haar persoonlijkheid, gedrag of zelfverzekerdheid. Een man die heel goed is met kinderen of een vrouw die fantastisch kan schilderen, iemand die heel grappig, irritant of ambitieus is. Verschillende eigenschappen of passies kunnen ons opwinden en een persoon aantrekkelijker maken.

Vaak hebben we een bepaald type man of vrouw voor ogen die onze aandacht trekt. Tegelijkertijd komt het voor dat mensen ons betoveren die niet in ons ‘perfecte plaatje’ passen. Bij ELITEDATING houden we hier rekening mee door u zowel voor te stellen aan potentiële partners die passen bij uw persoonlijkheid en specifieke partnercriteria als aan singles die wel passen bij uw persoonlijkheid, maar niet voldoen aan uw zoekcriteria. Dit betekent dat u bovenop de reguliere voorstellen dagelijks tot 20 nieuwe partnervoorstellen ontvangt. Dit heet de ‘Kismet’-functie.

Dus, wilt u nieuwe singles ontmoeten en ontdekken met wie u de grootste aantrekkingskracht heeft? Wacht dan niet langer en schrijf u in bij ELITEDATING om een geschikte partner te vinden.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie