Seksualiteit bij ouderen – het taboe op liefde&leeftijd

In de huidige samenleving wordt er vaak vanuit gegaan dat mensen op latere leeftijd niet meer seksueel actief zijn. We willen er liever niet aan denken wat er zich afspeelt tussen de lakens bij onze ouders of grootouders. Hoewel er nog steeds een taboe heerst op het onderwerp seksualiteit bij senioren, wint het wel aan zichtbaarheid in de publieke sfeer. Een gezond seksleven is niet alleen goed voor het psychologische en fysieke welzijn, maar ook voor de verbintenis tussen twee geliefden. Maak seks bij senioren bespreekbaar!

Seksuele intimiteit na uw zestigste?

Een gezond seksleven is goed voor zowel het psychologische als het fysieke welzijn. Het hebben van seks maakt verschillende hormonen vrij in het lichaam, waardoor de intimiteit en de band tussen de twee partners sterker wordt; dit kan helpen tegen eenzaamheid en depressie.
Het ouder worden maakt geen einde aan de seks, het verandert alleen. Het gaat niet alleen om seksuele gemeenschap – kussen, knuffelen, het vasthouden van handen of samen in bed liggen zijn ook vormen van seksuele intimiteit.

Lees ook: 50 plus dating – alles wat u moet weten over online dating!

Bent u op zoek naar dating voor 50-plussers? Dan is ELITEDATING de datingsite voor u! Leer single senioren kennen bij u in de buurt en vind een partner die bij u past. Probeer onze service nu kosteloos uit door op de onderstaande banner te klikken.

Taboes doorbreken

Hoewel senioren, als de omstandigheden het toelaten, gewoon een actief en bevredigend seksleven hebben, blijft het praten over seksualiteit bij ouderen lastig in onze samenleving. Het taboe op seksualiteit bij ouderen maakt het onderwerp vaak niet alleen onbespreekbaar tussen twee partners, maar ook tussen ouderen en hun dokter.

Dit is een groot probleem, omdat seksuele problemen een waarschuwingsignaal kunnen zijn voor diabetes, infecties, kanker of andere gezondheidsellende. Onbehandelde seksproblemen kunnen leiden tot depressies en sociale terugtrekking.

“Dit onderwerp is zo lang een taboe geweest, dat veel oudere mensen niet eens met hun echtgenoten praten over hun seksuele problemen, laat staan met een dokter”, zegt Dr. Stacy Tesser Lindau, gynaecologe van de Universiteit van Chicago.

Lees ook: Een relatie zoeken in België doet u online!

Veel dokters voelen zich beschaamd om het onderwerp ter sprake te brengen, en sommige weten niet hoe ze de seksuele disfunctie moeten behandelen, zegt Dr. Alison Moore van de Universiteit van Californië. Dokters kunnen seksuele disfunctie bij ouderen zien als een biologisch deel van het ouderwordingsproces en daardoor niet als een medisch probleem.

Onderzoek ELITEDATING – seks wordt beter met leeftijd

Veel (jongere) mensen gaan er vanuit dat senioren, na een niet precies vastgestelde leeftijd, de liefde niet meer bedrijven. Dit blijkt alles behalve waar te zijn!

Uit de resultaten van de laatste enquête van ELITEDATING over liefde en seksualiteit bij ouderen blijkt dat seksuele intimiteit nog altijd van groot belang is in een relatie. De studie werpt enkele stereotiepe aannames omver dat fysiek genot alleen aan jongeren besteed is.

Zo geeft 92% van de deelnemende 60 plussers aan dat seks in een relatie belangrijk tot zeer belangrijk is en voor 91% van de deelnemers boven de 60 is de seks alleen maar beter naarmate ze ouder worden. Ook neemt de behoefte aan seks niet af nadat men de 60 bereikt heeft: 67% geeft aan dat deze min of meer gelijk blijft, ongeacht de leeftijd.

Naast de seksuele drive, verdwijnt ook de romantiek niet met leeftijd: 71% van de ondervraagden gelooft in liefde op het eerste gezicht. Liefde is niet aan leeftijd gebonden en kan overal en onverwachts plaatsvinden.

Een omvangrijke studie van de Universiteit van Chicago onder 57 tot 85 -jarige in de Verenigde Staten kwam tot soortgelijke conclusies. Ruim 54% van de seksueel actieve senioren gaf aan twee tot drie keer in de maand seks te hebben en 23% meer dan één keer per week. Gezondheidsproblemen en het gebrek aan een partner vormden de voornaamste redenen voor de ouderen die geen seks hebben.

Online dating voor senioren

Tweederde van de participanten zei overigens dat het gebrek aan aantrekkelijke en interessante singles het grootste probleem vormt voor het vinden van een date of een nieuwe partner. De helft gaf aan dat online dating de beste manier is om andere singles te ontmoeten, met gezamelijke vrienden op nummer twee (35%). Dat is een van de reden waarom online dating voor deze leeftijdsgroep aan populariteit toeneemt. Het is een goede manier om mensen te ontmoeten die men anders niet had leren kennen. Gebrek aan mogelijkheden, energie en mobiliteit kan er voor zorgen dat het moeilijk is nieuwe singles te leren kennen. Een relatiesite kan de oplossing bieden!

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem