5 tips voor het omgaan met ‘lastige’ schoonmoeders

Sommige mensen hebben het geluk een goede band met de moeder van hun partner te ontwikkelen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Wekelijkse telefoongesprekken met onze schoonmoeder en een gezellige vakantie met de schoonfamilie is niet vanzelfsprekend. Onze schoonfamilie kiezen we niet uit, maar we hebben er vaak wel veel mee te maken in het dagelijkse leven. Wat nou als het niet botert tussen jullie? Met deze tips van ELITEDATING zal het volgende familieuitje een stuk aangenamer worden.

U houdt zielsveel van uw partner, maar het lijkt wel alsof u en zijn of haar moeder van compleet andere planeten komen. Verhitte discussies, irritaties en ruzies zijn eerder regel dan uitzondering. Hoe kunt u hier het best mee omgaan, zodat er geen relaties worden aangetast of dat het uw partner ongelukkig maakt?

Als u op weg bent naar de volgende familieactiviteit, houdt dan de volgende tips in gedachte:

1. Vermijd het vermijden van contact

In plaats van alle bezoekjes, telefoontjes en familie-evenementen met uw schoonmoeder te vermijden, probeer juist regelmatig contact met haar te zoeken. Zet uw trots opzij en zet uw beste beentje voor. Mensen hebben de neiging een voorkeur te hebben voor dingen waar ze vertrouwd mee zijn (familiarity principle of attraction genoemd). Dit effect is van toepassing op vele dingen zoals woorden, schilderijen, geluiden en ook op mensen. Uit verschillende studies is gebleken dat hoe vaker we iemand zien, hoe leuker en aardiger we die persoon gaan vinden.1

Welke rol spelen schoonouders in de zoektocht naar een partner?

ELITEDATING vroeg het haar leden…

  • Slechts 30% van de ondervraagden zei dat een goede band met de schoonouders van belang is om een serieuze en duurzame relatie op te kunnen bouwen met hun partner.
  • De ruime meerderheid (76%) gaf aan dat schoonouders er niet voor zouden kunnen zorgen dan ze een relatie met een partner beëindigen.

2. Ga de discussie uit de weg

Als er bepaalde onderwerpen zijn waarover u vaak hevige discussies of ruzies heeft met uw schoonmoeder, zoals religie, geld of kinderen, probeer deze dan te vermijden als jullie een avond samen zijn. Mocht een van de meer gevoelige onderwerpen toch ter sprake komen, probeer dan de ‘agree to disagree’ methode: u bent het niet met elkaar eens, maar erkent haar mening en gaat hier verder niet meer over in discussie. Gaat u de politieke voorkeur of eetgewoontes van uw 75-jarige schoonmoeder nu nog kunnen veranderen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Het is op zulke momenten beter om uw mening of kritiek voor u te houden.

3. Blijf uzelf

Dat het verstandiger is om ruzies met uw schoonouders uit de weg te gaan en beleefd te blijven, betekent niet dat u niet uzelf kan zijn. Sterker nog, het is belangrijk dat u uw eigen waarden blijft behouden en in overeenstemming met deze handelt. Wanneer we onszelf accepteren, heeft dit vaak een positief effect op hoe andere mensen ons zien. Bovendien doen de snerende opmerkingen van andere mensen ons een stuk minder, zolang we achter onze eigen waarden blijven staan.2

4. Schoonouders en kinderen

De rol van de schoonouders in de opvoeding van de kinderen vormt bij vele koppels een probleem. De ene schoonmoeder heeft de neiging haar kleinkinderen te behandelen alsof het haar eigen kinderen zijn. Het kan voorkomen dat uw schoonmoeder probeert haar eigen opvoedingsmanieren, normen en waarden ook op uw kinderen toe te passen. Probeer, samen met uw partner, uw schoonmoeder duidelijk te maken dat u uw kinderen op uw eigen manier wilt opvoeden, zonder dat u daarbij hun gevoelens kwetst.

De andere schoonouder is eerder geneigd om haar kleinkinderen te verwennen als ze bij opa en oma op bezoek zijn: pannenkoeken eten met chocolade ijs toe, lang televisie kijken en laat naar bed. Hoewel dit wellicht niet uw eigen opvoedingsstijl is, kunt u dit (af en toe) rustig toelaten. Opa en oma mogen hun kleinkinderen verwennen, dit is een voorrecht van de schoonouders.

5. Denk aan uw partner en/of uw kind(eren)

U heeft ervoor gekozen uw leven te delen met uw echtgenoot of echtgenote, van wie u veel houdt en die u graag gelukkig ziet. Dit houdt in dat u de leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen met elkaar deelt. Als u het niet goed kan vinden met de schoonmoeder (of andere schoonfamilieleden) van uw man of vrouw, zult u daar mee moeten leren leven en er het beste van moeten maken. Bedenk goed dat het de moeder is van uw partner en de oma van uw kinderen. Het is van groot belang dat de relaties tussen beide niet verwaterd of zelfs verbroken wordt, omdat u meningsverschillen heeft met uw schoonmoeder. Praat erover met uw partner, en eventueel met uw schoonouders, hoe de relatie tussen jullie zou kunnen verbeteren. Jullie hoeven geen beste vrienden te worden, maar het zou fijn zijn als jullie in ieder geval samen door één deur kunnen.

Wellicht is het u opgevallen dat bovengenoemde strategieën vooral gericht zijn op hoe u zich het best kan gedragen tegenover uw schoonmoeder. Dat klopt. U kunt alleen uzelf veranderen en hopen dat uw schoonmoeder hetzelfde doet!

Heeft u weleens problemen (gehad) met uw schoonouders? En welke oplossing heeft u daarvoor gevonden? We zijn erg benieuwd! Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina.

Bronnen

1. wikipedia.org/wiki/Mere-exposure_effect
2.psychologytoday.com/blog/the-happiness-project/200909/ten-tips-getting-along-your-mother-in-law

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie