Ik ben een:
Geef hier uw geslacht aan.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig wachtwoord in.
« Ga terug naar de vorige stap
58/42
58% van onze leden is vrouwelijk

155,000+
WEKELIJKSE NIEUWE LEDEN

Gemiddelde aantal aanmeldingen in Europa in 2018.

VEILIG & ZEKER

De dagelijkse, strenge controles van profielen zorgen voor een veilig datinggevoel met echte mensen.

Dating is een enorme stap voor alleenstaande ouders – en hun kinderen

Dating voor twee kan ingewikkeld zijn, dating met meerdere is nog veel moeilijker. Kinderen zijn tot op een bepaald niveau altijd betrokken bij het datingproces, zelfs als u misschien denkt van niet. Er zijn veel emoties waar u rekening mee moet houden: van het regelen van een oppas tot het introduceren van uw kinderen aan uw nieuwe partner.

In samenwerking met relatiepsychologe Sam Owen, geeft ELITEDATING antwoord op veel voorkomende vragen over dating voor alleenstaande ouders met betrekking tot hun kinderen en een nieuwe partner.

Het betrekken van uw kind(eren) in uw nieuwe relatie is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig. Kinderen worden vaak onzeker als hun vader of moeder een intieme relatie ontwikkeld met iemand anders. Ze zijn bang dat hun pappa of mama wordt ingepikt. Het is daarom voor single ouders van belang dat ze deze dynamiek erkennen en er niet vanuit gaat dat het vormen van een koppel noodzakelijk betekend dat ze ook een gezin kunnen vormen. Er moet aandacht aan beide partijen worden besteed en vervolgens kan op termijn gekeken worden naar hoe de potentiële stiefgezinrelaties zich ontwikkelen.

alleenstaande vader en moeder elitedating Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw kind niet jaloers wordt, of zich verraden voelt door de aanwezigheid van een nieuwe partner?

Dit kunt u het beste doen door evenveel tijd met uw kinderen door te brengen als u deed voordat u een nieuwe partner had. Herinner uw kinderen er regelmatig aan dat je van hen houdt, met zowel woorden als daden. Laat ze ook weten dat hun mening belangrijk is voor u; betrek uw kind bij het proces van het vormen van een familie eenheid in plaats van uw mening op hen te forceren. Dit laat zien dat u veel waarde hecht aan hun gevoelens en dat ze gewaardeerd worden.

Lees ook: De beste ontmoetingsplekken voor alleenstaande vrouwen

single mama en papa elitedating Wanneer is het de juiste tijd om uw kind te introduceren aan uw nieuwe partner?

Het juiste moment is wanneer u weet dat het echt serieus is. Dit betekent niet dat u uw partner pas aan uw kinderen kan voorstellen als u gaat samen wonen, maar wel dat u serieus bent toegewijd aan uw relatie.

Afhankelijk van uw situatie is het erg belangrijk om uw kind voldoende tijd te geven te wennen en zich aan te passen aan de nieuwe situatie- zoals een scheiding van zijn of haar ouders. Uw kind kan bijvoorbeeld nog de innerlijke wens hebben om weer een gezin te vormen met de biologische vader en dit zal de acceptatie van uw nieuwe partner niet bevorderen. Het is belangrijk stap voor stap te kijken hoe de relaties zich ontwikkelen. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, kan het helpen uw partner eerst als een gewone vriend te introduceren en de kinderen er langzaam aan te laten wennen dat hij of zij er af en toe bij is.

Kinderen voelen zich veilig als er stabiliteit is en stabiliteit leidt tot een gezond gevoel van eigenwaarde in de kindertijd, adolescentie en volwassenheid. De vroege relatie die uw kind ontwikkelt met u en uw partner kan grote invloed hebben op hoe het kind op latere leeftijd relaties vormt en op de geestelijke gezondheid.

Lees ook: 5 tips voor het omgaan met ‘lastige’ schoonmoeders

moeder zonder partner elitedating In hoeverre mag de mening van uw kind van invloed zijn op de keuze van een nieuwe partner?

Het kan zijn dat kinderen overstuur raken wanneer ze hun alleenstaande mama of papa met een nieuwe partner zien. Oudere kinderen, die bijvoorbeeld het slechte huwelijk of relatie hebben meegemaakt zijn vaak meer ontvankelijk voor de nieuwe relatie van hun ouders. Maar weinig aanvaarden een nieuwe partner als een ouderfiguur. Jongere kinderen, 5-10 jaar, zijn vaak meer bezitterig en voelen zich bedreigd of boos als ze hun moeder of vader moeten delen met iemand anders.

Als uw kind zich ongemakkelijk voelt met uw nieuwe relatie, stel dan de vraag wat jullie beiden zouden kunnen doen om een gezonde, liefdevolle relatie tussen uw kind en uw partner te kunnen bevorderen. Vraag ook aan uw kinderen wat zij zouden willen doen met uw nieuwe partner om elkaar beter te leren kennen. De leeftijd van het kind zal bepalen hoe de vraag geformuleerd wordt en het soort activiteit dat ondernomen wordt. Praat met uw kind in een taal die hij of zij begrijpt.

drie dagen gratis premiun plus Bent u een alleenstaande vader of moeder en wilt u ontdekken of online dating iets voor u is? Dan is onze tijdelijke actie wellicht iets voor u. Door op onderstaande voucher te klikken en u aan te melden met uw e-mailadres, kunt u drie dagen lang een gratis Premium uitproberen bij ELITEDATING. Ontek alle functies, maak contact met uw partnervoorstellen en ga op date!

Dating een alleenstaande moeder of vader: daten of vergeten?

We hebben tot dusver enkele belangrijke vragen beantwoord over mogelijke manieren hoe alleenstaande ouders om kunnen gaan met hun kinderen en een nieuwe partner. Het leek ons interessant om te kijken naar hoe het in werkelijkheid is voor een alleenstaande papa of mama om zich (opnieuw) in de wereld van het daten te begeven.

Om te achterhalen wat de invloed van kinderen is op het datingproces, heeft ELITEDATING een enquête uitgevoerd onder haar leden. Goed nieuws voor de alleenstaande mama en papa! De resultaten laten zien dat het de meerderheid van de Belgische singles (69%) niet uitmaakt of hun datingpartner wel of geen kinderen heeft. Bovendien vindt meer dan de helft van alle ondervraagden (58%) singles met kinderen aantrekkelijker, omdat ‘ze vaak meer volwassen zijn en een groter verantwoordelijkheidsgevoel hebben.’

Ook lijkt het hebben van kinderen geen reden voor de Belgische singles om een date af te zeggen. Bij 8% van de ondervraagde alleenstaande ouders is een date afgehaakt nadat ze erachter kwamen dat er kinderen in het spel waren, en 16% van de kinderloze singles heeft wel eens een date afgezegd. De drie meest voorkomende motieven zijn:

• Ze willen graag hun eigen gezin beginnen (35%).
• Het opvoeden van kinderen van iemand anders is te ingewikkeld en brengt teveel beperkingen
met zich mee (34%).
• Ze willen geen kinderen (31%).

Ook vroegen wij onze leden wanneer ze hun nieuwe partner zouden vertellen over hun kinderen en of ze hun kinderen zouden betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe partner:

70% van de single ouders vertelt voor de eerste ontmoeting dat ze kinderen hebben;
24% zou het tijdens de eerste date vertellen;
6% zou wachten tot de relatie zich verder ontwikkeld heeft.
55% bespreekt met hun kinderen dat ze op zoek zijn naar een nieuwe partner;
45% houdt dit liever voor zichzelf totdat het echt serieus wordt met iemand.

Hoewel de meeste vrijgezellen openstaan voor singles met kinderen, zijn alle singles het erover eens dat singles met kinderen de meeste moeilijkheden hebben om een partner te vinden (82%):

• Het kan lastig zijn voor de kinderen om te accepteren dat zijn/haar moeder of vader een nieuwe
partner zoekt (41%).
• Sommige singles willen niet met iemand uitgaan die al kinderen heeft (33%).
• Het is niet eenvoudig om het ouderschap te combineren met het zoeken naar een partner (24%).

Bent u een alleenstaande ouder? Loopt u ook wel eens tegen problemen aan? Laat het ons weten via een reactie onderaan de pagina!

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem