Niet meer alleen zijn – zeg vaarwel tegen de eenzaamheid

U kunt u eenzaam voelen in een menigte of u compleet tevreden voelen terwijl u alleen bent. “Alleen zijn” is een plaatsbepaling, terwijl “eenzaamheid” een gevoel is. Iedereen heeft zich wel eens eenzaam gevoeld: een pijnlijk en angstig gevoel van verlatenheid. Maar waar komt eenzaamheid precies vandaan en wat kunt u eraan doen? Lees verder voor onze tips!

Eenzaam en ongelukkig

“Eenzaamheid is een goede plaats om te bezoeken, maar een slechte plaats om te verblijven.”

Wat maakt ons gelukkig in het leven? Voor de een is het geld, voor de ander het gevoel om iets bij te dragen aan de samenleving en voor sommige wellicht faam en bekendheid. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ware liefde, vrienden en familie bij de meeste mensen toch op nummer een staat. De behoefte om ergens bij te horen, een band aan te gaan, is inherent aan de mens. Isolatie kan dan ook een zeer schadelijk effect hebben op iemands mentale en fysieke gezondheid.1

Lees ook: Ik wil een lief om mij gelukkig te maken!

Eenzaamheid is het gevoel alleen te zijn, geïsoleerd van ‘de anderen’, zonder dat dit gewenst is. Onderzoekers omschrijven eenzaamheid als het ervaren verschil tussen gewenste en aanwezige contacten.2 U kunt de hele dag mensen om u heen hebben of zelfs in een levenslang huwelijk zitten en nog steeds een diepe, doordringende eenzaamheid ervaren.

Wilt u graag een partner ontmoeten die bij ú past, waarmee u samen door het leven kunt gaan? Zeg vaarwel tegen de eenzaamheid en ontmoet vele leuke singles online bij ELITEDATING!

Sociale eenzaamheid v.s. emotionele eenzaamheid

“Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet over kunnen praten.”

Er bestaat een verschil tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Waar sociale eenzaamheid voornamelijk betrekking heeft op het gemis van betekenisvolle relaties in een bredere sociale kring, zoals kennissen of collega’s, wordt emotionele eenzaamheid veroorzaakt door het ervaren van eens sterk gemis van een intieme relatie met iemand- een partner of hechte vriend(in).3

Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Bond zonder Naam blijkt dat meer dan een kwart van de Belgen (18- tot 79-jarigen) zich sterk tot zeer sterk sociaal eenzaam voelt en een vijfde voelt zich sterk tot zeer sterk emotioneel eenzaam. (Ibid)

Hoe eenzaamheid onze relaties beïnvloedt

Het alleen voelen verstoort de manier waarop we andere mensen zien en hierdoor kunnen we onze relaties minder gaan waarderen. We denken dat anderen minder om ons geven, minder geïnteresseerd zijn en minder betrokken zijn, dan dat ze daadwerkelijk zijn en we beoordelen onze relaties als zwakker en minder verzadigend dan dat ze misschien zijn. We proberen om onszelf te beschermen tegen verdere emotionele pijn, waardoor we heel erg gevoelig worden voor elk teken van afwijzing en eerder geneigd zijn om tekenen van acceptatie te missen. Hierdoor worden we, vaak zonder het ons te realiseren, erg defensief en kunnen we overkomen als afstandelijk en zelfs vijandelijk.4

Oplossingen tegen eenzaamheid

Probeer uw angsten te overwinnen en actief op zoek te gaan naar contacten die de leegte die u voelt kunnen opvullen. Het is niet altijd even eenvoudig om u in nieuwe sociale kringen te begeven. Een gebrek aan tijd, motivatie en energie spelen hierbij vaak een rol. Toch is het belangrijk aansluiting te zoeken met andere mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld personen zijn die dezelfde interesses hebben als u of die ook op zoek zijn naar gezelschap. U kunt nieuwe mensen leren kennen door bijvoorbeeld een cursus te volgen, een sport te beoefenen of u bij een vereniging aan te sluiten. Neem kleine stappen om uit uw comfort zone te komen en probeer zo uit uw sociale isolement te stappen.

Ook het inschrijven bij een gratis of betaalde datingsite kan een oplossing bieden. Een partner beschermt vooral tegen emotionele vereenzaming: een persoon waar je een hechte band mee hebt zal helpen de eenzaamheid tegen te gaan. Bovendien kan een partner ook helpen om nieuwe mensen te leren kennen en uw sociale kring te verbreden.5

Bij ELITEDATING kunt u precies aangeven waar u naar op zoek bent in een partner en/of in een relatie. Of u een alleenstaande man of vrouw op leeftijd bent of een alleenstaande ouder, wij bieden voor iedere single een datingserviceop maat. U kunt onze dienst gratis uitproberen en kijken of het iets voor u is. Vind iemand die bij u past, zeg vaarwel tegen de eenzaamheid en word weer gelukkig. U kunt onze service geheel vrijblijvend uitproberen!

Bronnen

1. psychologytoday.com/basics/loneliness
2. wikipedia.org/wiki/Eenzaamheid
3. erbij.be/nl-BE/iedereen-kan-vereenzamen/cijfers-eenzaamheid/
4. psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201306/together-still-lonely
5. erbij.be/nl-BE/iedereen-kan-vereenzamen/cijfers-eenzaamheid/

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem