Hoe om te gaan met het einde van een relatie? Heel in 4 stappen uw gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het is een situatie die iedereen maar al te goed kent: de leegte die u voelt wanneer u wakker wordt en de lege ruimte naast u bevestigt dat jullie niet meer samen zijn. We sluiten onze ogen voor een moment en dromen eventjes terug naar de tijd dat we nog gelukkig en verliefd waren. Maar dan worden we weer wakker in het nu. We denken en herinneren en we voelen een diepgaande pijn. Hoe kunt u een relatiebreuk het best verwerken? Lees hier de vier tips van onze deskundige.

Een relatiebreuk verwerken: stap voor stap

De pijn van het verliezen van een partner vormt sinds eeuwen de inspiratie voor poëzie, literatuur, films en muziek. En niet zonder reden. Het verbreken van een langdurige relatie kan ons leven op zijn kop zetten en ons het gevoel geven dat we nooit meer gelukkig zullen zijn. Lamlendigheid, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en een drukkend gevoel rondom het gebied van het hart zijn allemaal symptomen van een gebroken hart.

Het omgaan met de beëindiging van een relatie en het helen van een gebroken hart kost vaak veel tijd en energie. Zoals de voormalige Amerikaanse politica en model Bess Myerson ooit schreef: “To fall in love is awfully simple, but to fall out of love is simply awful.”

Hoewel het op het moment misschien lijkt dat de pijn die u voelt nooit meer weggaat en dat u nooit meer iemand zal vinden waar u zoveel van houdt, zullen deze gevoelens na verloop van tijd toch verdwijnen.

Behalve tijd zijn er nog enkele andere dingen die u kunnen helpen deze lastige fase te overwinnen. Hoewel er geen geneesmiddel bestaat om hartzeer te genezen, kunnen we wel gerichte stappen ondernemen om onze gemoedstoestand te verbeteren.

elitedating.be vind uw nieuwe liefde hier Liefdesverdriet wordt vaak onderschat. Het kan grote invloed hebben op uw leven. Heeft u hulp nodig bij het verwerken van uw liefdesverdriet? ELITEDATING vroeg deskundig advies aan relatiecoach Elzani Knepscheld. Lees hier het interview!

Lees verder voor ons deskundig advies voor het verwerken van een relatiebreuk.

Een relatie beëindigen: pijn is zowel fysiek als emotioneel

Liefdesverdriet voelt vaak hetzelfde als, of zelfs nog erger dan, fysieke pijn. Liefdesverdriet kan u letterlijk ziek van verdriet maken. We drukken onze gevoelens vaak uit in fysieke termen, door te verwijzen naar ‘littekens’ van onze vorige relatie of dat het een ‘klap in mijn gezicht’ was.

Dit is geen toeval: er bestaat daadwerkelijk een link tussen emotionele en fysieke pijn. Onderzoek laat zien dat als een intieme relatie beëindigd wordt, het brein bepaalde sensaties aanzet die verwant zijn aan ‘echte pijn’. Dit betekent dat liefdesverdriet daadwerkelijk zo pijnlijk kan zijn als dat we vaak claimen dat het is. Dit gedeelte van het helingsproces wordt vaak onderschat, ook al kan het tot serieuze psychische problemen leiden.

verbroken relatie verwerken edarling.nl Een relatie zoeken in België doet u online!

1. Zoek steun bij degene die dichtbij u staan

Er is gelukkig wel een medicijn dat de emotionele pijn kan verminderen: uw familie en/of beste vrienden. Als u in de beginfase bent van het verwerken van het einde van een relatie, produceert ons lichaam meer cortisol (het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van stress) en minder noradrenaline (het hormoon dat tot euforische gevoelens kan leiden). Deze chemische onbalans in de hersenen verstoort onze stemming en is de veroorzaker van het ‘liefdesverdriet’ dat we voelen. Om dit te overwinnen, moeten we de gewoonte van het in eenzaamheid verdriet verwerken doorbreken en de pijn van een gebroken hart verhelpen door tijd te spenderen met vrienden of familie. In termen van het helen van een gebroken hart, is er wellicht geen beter medicijn dan de liefde van uw dierbaren.

2. Acceptatie is de sleutel

Velen van ons reageren op het einde van een relatie door hun ex compleet uit hun leven te bannen: elke benoeming, gedachte of aanblik aan diegene wordt direct geblokkeerd. Dit is een begrijpbaar en wellicht onvermijdelijke reactie. Het is ook meestal geen goed idee om continue actief contact te zoeken met uw ex, maar het compleet blokkeren van een relatie uit uw gedachte helpt vaak niet bij het verwerken en verder gaan met uw leven. Enige evaluatie of nabeschouwing van de periode dat jullie samen waren zal u helpen om te leren van het verleden en om u weer met positieve energie te richten op de toekomst.

Vrienden zijn met uw ex- is het mogelijk?

3. Vooruit kijken en nieuwe mensen ontmoeten

Hoe begrijpelijk het ook is, uw hart volledig afsluiten na de beëindiging van een relatie kan het verwerkingsproces alleen maar verlengen. Het ontmoeten van nieuwe mensen is een stap waar veel mensen te lang mee wachten, uit angst dat emoties of stress weer terug zullen komen. Hoewel het goed is om de benodigde tijd te nemen voor reflectie en het zoeken van steun bij vrienden en familie, kan het te lang blijven nadenken en peinzen over uw ex-partner ook een obstakel gaan vormen voor het helingsproces. Als u zich sterker en beter voelt, kunt u langzaam de stap wagen om weer mensen te ontmoeten met wie u daadwerkelijke een connectie heeft.

4. Een nieuw begin na het beëindigen van een relatie

De laatste positieve stap in het verwerkingsproces is om u weer klaar te maken voor een nieuw begin- alleen of met een nieuwe partner. Het inschrijven bij een relatiesite is een goede manier om het verleden af te sluiten en te laten zien dat u er klaar voor bent om verder te gaan met uw leven en het geluk opnieuw te vinden. Op deze manier kunt u op uw gemak nieuwe singles ontmoeten, zonder dat u actief naar kroegen of evenementen hoeft te gaan om een nieuwe partner te vinden. U kunt online mensen leren kennen, uw tijd nemen om te kijken of er een connectie bestaat met iemand en, als u er klaar voor bent, een eerste date inplannen. ELITEDATING maakt gebruik van een uniek matchingsysteem, waarbij u op basis van uw persoonlijkheid en uw specifieke partnervoorkeuren aan leden gekoppeld wordt die echt bij u passen.

Bent u klaar om het verleden af te sluiten en de volgende stap te zetten? Vul dan de persoonlijkheidstest in en begin uw nieuwe leven vandaag!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie