Ik ben een:
Geef hier uw geslacht aan.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig wachtwoord in.
« Ga terug naar de vorige stap
58/42
58% van onze leden is vrouwelijk

155,000+
WEKELIJKSE NIEUWE LEDEN

Gemiddelde aantal aanmeldingen in Europa in 2018.

VEILIG & ZEKER

De dagelijkse, strenge controles van profielen zorgen voor een veilig datinggevoel met echte mensen.

Dating hoger opgeleiden en de invloed van het internet

Wereldwijd vertrouwen miljoenen singles op datingsites die hen in hun speurtocht naar de grote liefde ondersteunen. In toenemende mate lijken mensen voor daten via internet te kiezen. Vooral online dating voor hoger opgeleiden heeft een behoorlijke groei doorgemaakt. Op welke manier is de datingwereld veranderd na de intrede van online relatiebemiddeling? En waarom kiest single België ervoor zich überhaupt op een relatiesite in te schrijven?

Gelukkig getrouwd via een datingsite

In een recentelijk gepubliceerde studie van de Universiteit van Chicago en de Harvard University naar de tevredenheid van getrouwde stellen, werden bijna twintigduizend koppels ondervraagd die tussen 2005 en 2012 zijn getrouwd.1 Daaruit is gebleken dat partners die elkaar via het internet hebben leren kennen, gelukkiger lijken te zijn dan stellen die elkaar buiten een datingsite om hebben ontmoet. Bovendien zou de kans op een scheiding lager liggen.

De resultaten uit het onderzoek laten behoorlijke demografische verschillen zien. Over het geheel blijken mensen met een hogere sociaaleconomische status, in de leeftijdscategorie van 30 tot en met 49 jaar, het vaakst succesvol bij het vinden van een partner via een relatiesite.

Een sms als eerste indruk

In een psychologische studie naar online dating, kwam naar voren dat de communicatie bij het ontstaan van een relatie tussen mensen sterk is veranderd.2 De Amerikaanse wetenschappers merkten op dat dit mede wordt veroorzaakt door de verschuiving van de plaats waar mensen voor het eerst contact hebben. Van een fysieke ontmoetingsplaats zoals een bar, een sportvereniging of restaurant, naar een virtuele locatie via contact op afstand door middel van berichten of foto’s op een scherm.

Lees ook: Een partner zoeken in Brugge? ELITEDATING helpt je verder!

In een face-to-face situatie worden veel sociale signalen afgegeven, denk bijvoorbeeld aan de glimlach op iemands gezicht nadat u iets grappigs hebt verteld. Deze sociale signalen worden eruit gefilterd met de tussenkomst van de computer. Waarom blijft daten via internet dan toch zo populair? Wordt face-to-face communicatie deels vervangen door digitaal geschreven berichten?

Het antwoord heeft met uw eigen openhartigheid op het internet te maken; doordat mensen over het algemeen opener zijn vanachter de computer, krijgt tekstuele informatie meer sociale waarde. Wanneer mensen bijvoorbeeld hun eigen voorkeuren beschrijven in een e-mail, wordt die informatie meestal in minder woorden uitgelegd dan wanneer ze via gesproken communicatie worden uitgelegd. Het lijkt er dus op dat jouw eigen inlevingsvermogen deels de afwezige sociale signalen beantwoord.

En wat blijkt, vaker wordt de zelfingevulde informatie in geschreven berichten positiever opgevat dan dat de ander het bedoeld. Dit lijkt vooral te gelden wanneer er een bepaalde mate van ‘hoop’ tijdens het online contact bestaat, zoals bij daten voor hogeropgeleiden. Waar vaak hoop is gevestigd op een soortgelijk opleidingsniveau.

Datingsite voor hoger opgeleiden: variatie in interpretatie

Stel dat u bijvoorbeeld op uw datingprofiel plaatst: “Ik ben gesteld op de buitenlucht”. De lezer daarvan, die van kamperen houdt, zou dat kunnen interpreteren als: “diegene houdt van kamperen in de wildernis” terwijl u juist skivakanties in de sneeuw bedoelde. Op die manier kan dubbelzinnige informatie op uw datingprofiel door de ontvanger in zijn of haar voorkeur worden geïnterpreteerd. Concluderend kan worden gezegd: een eigen invulling van informatie lijkt bij communicatie via de computer, het niveau van sociale signalen te verhogen.

Hoeveel tijd plant u in voor dating via internet?

Het heeft een positieve uitwerking wanneer eerst het e-mailcontact plaatsvindt en vervolgens een face-to-face date. Wel wordt daarin een belangrijk onderscheid gemaakt: als de eerste ontmoeting, na het hebben van e-mailcontact, na drie weken plaatsvindt, blijken mensen elkaar aantrekkelijker te vinden dan dat ze direct face-to-face contact hebben. Maar als de verschuiving pas na zes weken plaatsvindt, geven mensen aan dat die impressie afneemt. Dat komt doordat verwachtingen hoger worden en de eigen interpretatie meestal steeds verder van de werkelijkheid komt te liggen.

Dating voor hoger opgeleiden heeft meer succes online

Om terug te komen op de vraag op welke manier de datingwereld veranderd is na tussenkomst van de computer kan het volgende worden gezegd: zowel de manier waarop een kennismaking zich ontwikkeld, als de matching zijn wezenlijk veranderd. De hoeveelheid van informatie die via berichten worden verzonden is beperkt. Maar het lijkt erop dat u als lezer deels de ontbrekende informatie naar eigen voorkeur invult.

Stellen die elkaar gevonden hebben via datingsites lijken vaker gelukkiger dan koppels die elkaar op een andere manier hebben leren kennen. Die uitspraak lijkt vooralsnog meer te gelden voor mensen met een bovengemiddelde sociaaleconomische status van boven de dertig jaar.

Heeft de datingwereld volgens u ook een positieve ontwikkeling doorgemaakt, sinds de intrede van het internet? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina.

Bronnen

1. scientias.nl/online-dating-lijkt-kans-op-gelukkig-huwelijk-te-vergroten/87729

2. Finkel, E. J., Eastwick, P. W., Karney, B. R., Reis, H. T., & Sprecher, S. (2012). Online dating: A critical analysis from the perspective of psychological science. Psychological Science in the Public Interest, 13(1), 3–66.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie