Waarom een vriendschap met uw ex geen goed idee is

Vrienden zijn met uw ex is aanvankelijk een fijne gedachte en een manier om te vermijden dat uw ex-vriend of ex-vriendin voorgoed uit uw leven verdwijnt. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig te zijn. Zelfs als u op een vriendschappelijke manier uit elkaar bent gegaan, is het zeer lastig om een platonische relatie op te bouwen met uw ex-partner, vooral in het begin.

De Ex-factor: vriend of vijand

Of een vriendschap met een ex goed uitpakt en niet eindigt in een pijnlijke ervaring, hangt grotendeels af van uw motieven. Het komt regelmatig voor dat een van de twee voormalige partners nog gevoelens heeft voor de ander en het ‘vrienden blijven’ een excuus is en stille hoop geeft om weer bij elkaar te komen. Direct na het verbreken van een relatie zijn er vaak bij beide kanten te veel emoties in het spel om een gezonde vriendschap te kunnen behouden. Veel contact met uw ex-vriendin of vriend maakt het alleen maar lastiger om over hem of haar heen te komen en leidt uiteindelijk vaak tot meer pijn en verdriet.

Lees ook: Mijn partner is vreemdgegaan- hoe nu verder?

Hoewel u uw vrienden en uzelf wellicht voorhoudt dat jullie slechts vrienden zijn en dat er geen gevoelens bij betrokken zijn, laat onderzoek zien dat dit soort relaties gekarakteriseerd worden door meer stress en minder liefde, meer onzekerheid en meer communicatieproblemen.

Bent u er klaar voor uw ex-partner te vergeten en een nieuw leven te beginnen? Schrijf u dan in bij elitedating en begin vandaag nog uw zoektocht naar een nieuwe partner!

Neem de tijd om te wennen aan een leven zonder hem of haar

Hoewel ‘laten we vrienden blijven’ in theorie ideaal klinkt en het voorkomt dat uw ex uit uw leven verdwijnt, zijn er in de realiteit veel obstakels op de weg voor voormalige geliefden die de platonische route proberen te bewandelen.

Lees ook: De angst om alleen te zijn kan een grote invloed hebben op uw leven. Wat kunt u er tegen doen? Lees het hier!

Ten eerste is er het emotionele aspect. Wanneer u een sterke connectie en band blijft behouden met uw ex na het beëindigen van een relatie, blijft u emotioneel vasthouden aan deze persoon, ook al heeft u niet dezelfde fysieke gevoelens die u ooit had. Hierdoor blijft u emotioneel gehecht aan hem of haar en is het lastiger om over diegene heen te komen en open te staan voor het ontmoeten van een nieuwe partner. Ten tweede bestaat er de kans dat uw ex verliefd wordt op iemand anders en dat u vervangen wordt door een nieuwe liefde. Dit kan veel pijn doen en ertoe leiden dat het hele verwerkingsproces weer van voor af aan begint.1

Neem afstand…

Juliana Breines, psychologe bij Psychology Today, zegt ook dat het in de meeste gevallen beter is om alle banden met een ex te verbreken wanneer een relatie ten einde is. Breines verwijst naar de periode vlak nadat u uit elkaar bent gegaan. Dit is een zeer eenzame tijd, waarbij het kan voelen alsof de enige persoon die weet wat u doormaakt uw voormalige partner is – waardoor de verleiding groot is een sms’je te versturen of af te spreken voor een kop koffie. Hierdoor komt u uiteindelijk terecht in wat Breines de ‘on-again/offagain rollercoaster’ noemt, een emotionele achtbaan waarbij de relatie telkens weer aan en uit gaat.

…ook op sociale media

Breines zegt ook dat veel ex-partners contact blijven houden via Facebook- zogenaamde ‘sociale media relaties’. Hoewel Facebook een praktische manier is om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in het leven van uw voormalige partner, leidt dit vaak tot verhoogde gevoelens van jaloezie en angst. Het kan zorgen voor een obsessieve drang om te weten waar uw ex mee bezig is, of er iets gaande is tussen hem of haar en de man of vrouw waarmee hij of zij een aantal keer mee op de foto staat.

Tot slot wijst onderzoek uit dat vriendschappelijke relaties met een ex-partner van lagere kwaliteit zijn dan een vriendschap met iemand van het tegenovergestelde geslacht, waarmee nooit een romance heeft plaatsgevonden. Exen zijn over het algemeen minder ondersteunend op emotioneel gebied, minder betrouwbaar en minder begaan met het geluk van de andere persoon. Dit geldt vooral als de twee voormalige partners niet tevreden waren met hun romantische relatie en wanneer de beslissing tot het beëindigen van de relatie niet van beide kanten kwam.**

Luister naar uw hart

Uiteindelijk gaat iedereen op zijn of haar eigen manier om met het einde van een relatie. Elke relatie is anders en alleen u weet welke gevoelens er in het spel zijn. Maar over het algemeen blijkt dat het verstandig is, als u echt over iemand heen wilt komen, het contact, in ieder geval in het begin, helemaal te verbreken. De band die er tussen twee ex-partners bestaat, zowel fysiek als emotioneel, moet verbroken worden en dat heeft tijd nodig. U moet wennen aan een leven zonder degene waar u misschien wel jaren van uw leven mee heeft doorgebracht. U bent niet alleen uw geliefde kwijt, ook uw maatje, en het is erg moeilijk te accepteren dat iemand geen deel meer uitmaakt van uw leven.

Bent u er klaar voor om nieuwe singles te ontmoeten en uw ex-partner te vergeten? Probeer dan online dating bij ELITEDATING.

Bronnen

1. elitedaily.com/dating/why-stay-friends-with-an-ex/937740/

2. psychologytoday.com/blog/in-love-and-war/201405/the-10-worst-reasons-stay-friends-your-ex

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie