Hoe kunt u ooit weer iemand vertrouwen nadat hij of zij ontrouw is geweest?

Hoewel veel relaties beëindigd worden nadat een van de partners ontrouw is geweest, is het ook mogelijk om er samen uit te komen- zelfs met een sterkere band dan ooit. Hiervoor is het wel essentieel dat beide partijen, zowel degene die is vreemdgegaan als degene die bedrogen is, er alles aan willen doen om het vertrouwen te herstellen. ELITEDATING geeft u advies over het terugwinnen van vertrouwen na ontrouw.

Terugwinnen van vertrouwen na het vreemdgaan

Als iemand uw vertrouwen geschonden heeft, is het vaak erg moeilijk om de schade die de relatie heeft opgelopen te herstellen. U wilt graag geloven wat uw geliefde zegt, maar u weet niet meer zeker of hij of zij de waarheid vertelt. Het willen vergeven en opnieuw vertrouwen van uw partner, betekend niet dat u dit ook daadwerkelijk kan.

Het doet pijn om uw partner niet te kunnen vertrouwen en het is vermoeiend om continu een stem in uw achterhoofd te horen, die alles wat uw partner doet wantrouwt

.ontrouw in relatiesLees ook:

Wanneer trouw geschonden wordt, is het belangrijk om de oorzaken te onderzoeken die bijgedragen hebben aan de situatie te onderzoeken en om een helingsproces te beginnen om het vertrouwen en de goede wil in de relatie te herstellen.1

Verraad is een gebroken overeenkomst, impliciet of expliciet, die essentieel is voor de integriteit van een relatie. Of een relatie over een verraad heen kan komen hangt af de handelingen die volgen na de trouwbreuk, voornamelijk door degene die ontrouw is geweest.

Voor de persoon die ontrouw is geweest…

Allereerst is het altijd het beste om eerlijk te zijn en uw acties op te biechten voordat uw partner er zelf achter komt. De leugens en ontkenning die vaak volgen na het vreemdgaan, kunnen meer schade aanrichten dan het vreemdgaan zelf.

Ook is het van belang dat u open, eerlijk, communicatief en geduldig bent. Luister goed naar de vragen die uw partner heeft en beantwoord deze zo precies en eerlijk mogelijk. Wees niet verdedigend in uw antwoorden, maar bevredig uw partners behoefte naar informatie. Deel uw gevoelens en bespreek alles wat tot deze situatie heeft geleid van het begin tot het einde.

Voor degene die bedrogen is…

Als u zeker weet dat u de relatie nog niet wilt beëindigen en uw partner nog een kans wilt geven, is het essentieel dat jullie gezamenlijk naar een oplossing toe willen werken. Als u er geen moeite meer in wilt steken om de relatie te herstellen, is het onwaarschijnlijk dat de relatie ooit nog gaat werken. Weer willen vertrouwen en liefhebben is erg belangrijk.

Toen u erachter kwam dat uw vriend(in) een affaire had, was dit ook voor uw eigen instinct een grote klap. ‘Hoe kan ik dit niet gemerkt hebben? Hoe kan ik dit niet hebben zien aankomen?’ Hoe kunt uw eigen instinct weer vertrouwen nadat u niet doorhad dat er tegen u gelogen werd?

Het goede nieuws is dat het vertrouwen weer opgebouwd kan worden en dat de relatie zelfs beter dan ooit kan worden. Het slechte nieuws is dat het veel moeite kost en bovenal tijd. Vertrouwen gaat niet om het hopen en wensen dat uw partner niet nog een keer de fout ingaat of dat hij geen contact meer heeft met zijn minnares. Vertrouwen gaat om het opnieuw leren vertrouwen in uw eigen intuïtie. Om uw veilig te voelen in een relatie, moet u leren uw innerlijke stem weer te vertrouwen en te luisteren naar uw intuïtie.2

Waarom gaan mensen vreemd?

Uit een grootschalige enquête onder 28000 Vlamingen voor het programma ‘Cijfers liegen niet’ blijkt dat de voornaamste reden waarom mensen overspel plegen verveling is. Meer dan de helft mist avontuur, spanning en opwinding in hun relatie. Dingen waar ze naar op zoek gaan buiten de vriendin of vriend om. Verliefdheid speelde een rol voor 40% van de deelnemers en een derde gaf toe niet tevreden te zijn met zijn of haar seksleven.3

Lees ook: Hoe kunt u het vertrouwen in een relatie versterken? ELITEDATING psychologe Salama Marine laat het u in vijf stappen zien.

Mannen VS vrouwen

Hoewel er vaak vanuit wordt gegaan dat mannen de grootste vreemdgangers zijn, komen nieuwe onderzoeken tot verschillende resultaten. Zo kwamen onderzoekers van de Indiana Universiteit tot de conclusie dat vrouwen ongeveer even vaak vreemdgaan als mannen, hoewel vaak met verschillende redenen. Voor vrouwen was een ongelukkige relatie en het gevoel dat hun partner niet dezelfde seksuele overtuiging (believes) hadden de voornaamste reden voor ontrouw, terwijl bij mannen het seksuele avontuur de voornaamste reden was. Uit de studie kwam naar voren dat 19% van de vrouwen weleens een affaire gehad heeft ten opzichte van 23% van de mannen.4

Is vreemdgaan vreemd?

Volgens de Amerikaanse psycholoog Eric Anderson niet. Anderson beargumenteert in zijn boek ‘The Monogamy Gap: Men, Love, and the Reality of Cheating. Does being in love lead men to cheat?’ Dat mannen vreemdgaan “omdat ze van hun partners houden”. Hij pleit dat Westerse regels van trouw en monogamie irrationele en ondraaglijke beperkingen opleggen aan de levenslange, lichamelijke behoefte voor seksuele ontdekking en avontuur waar mannen mee geboren worden. Open seksuele relaties zijn de enige oplossing- voor mannen althans, aldus Anderson.

Of open relaties in de (verre) toekomst daadwerkelijk de norm gaan worden is nog maar de vraag. Hoewel Anderson gelijk heeft dat monogamie niet de enige vorm van relatie is die er bestaat, moeten beide partners kiezen voor een open relatie, met duidelijke afspraken, om te voorkomen dat een van de twee gekwetst wordt.

Bent u weleens bedrogen of heeft u weleens ontrouw gepleegd? Hoe bent u hiermee omgegaan? We zijn benieuwd naar uw ervaringen. Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

Bronnen

1. psychologytoday.com/blog/stronger-the-broken-places/201206/betrayal-it-s-not-just-about-infidelity

2. psychcentral.com/blog/archives/2012/01/14/how-can-you-rebuild-trust-when-your-partner-cheats/

3. hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1429613/2012/04/26/Daarom-gaat-de-Vlaming-vreemd.dhtml

4. abcnews.go.com/beta/Health/women-cheating-men-study/story?id=13885519

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie