Sportieve singles halen score gemiddelde Belg omhoog

Het staat al jarenlang op ons lijstje van goede voornemens. Meer bewegen. Gezonder leven. Iedereen wil graag actief blijven, er goed uit zien, gezond oud worden en uiteindelijk de fitte oma of opa zijn voor de kleinkinderen. Regelmatig sporten lijkt ook te helpen bij het vinden van een partner. Sporten is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar heeft ook positieve uitwerkingen op het zelfvertrouwen, uitstraling en libido.

Meer dan de helft van de Belgen beoefent zelden of nooit een sport

Uit een recent onderzoek van de Eurobarometer naar de gewoonten van de inwoners van de Europese Unie wat betreft sportbeoefening, komt naar voren welke Europeanen het sportiefst zijn.1 Wat zijn de uitkomsten van ons eigen land?

– Voor 53% van de Belgen geldt dat ze zelden of nooit een sport beoefenen

37% van de bevolking sport met regelmaat

– Slechts 10% doet meer dan vier dagen per week aan sport.

Het Europese gemiddelde ligt respectievelijk op 59%, 33% en 8%. De resultaten laten zien dat de Belgen over het algemeen iets actiever zijn dan de gemiddelde Europeaan maar er is veel ruimte voor verbetering.

Single en sportief?

Mensen die sporten voelen zich fit en gezond. U voelt zich goed, uw lichaam is in vorm en de endorfine die vrijkomt tijdens het sporten kan zorgen voor gevoelens van geluk. Dit heeft een positieve invloed op uw zelfvertrouwen en uw uitstraling. Zelfacceptatie en zelfvertrouwen zijn belangrijk als u op zoek bent naar een partner. U moet eerst van uzelf houden, voordat u van iemand anders kunt houden. Het uitstralen van zelfvertrouwen zorgt er bovendien voor dat u zichzelf aantrekkelijk voelt en anderen u waarschijnlijk aantrekkelijker vinden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zowel alleenstaande mannen als vrouwen meer tijd aan sport besteden dan mensen in een gehuwde status. Het Department of Health in Engeland kwam tot de conclusie dat de 150 minuten beweging per week vaak niet wordt gehaald door getrouwde stellen in tegenstelling tot alleenstaanden of gescheiden mensen. Getrouwde stellen zouden zichzelf ‘laten gaan’ omdat ze een meer comfortabele levensstijl genieten, meer tijd voor de televisie doorbrengen en minder seksueel actief zijn dan singles.2

Een (sportieve) indruk maken: dansen, fietsen of vechten?

De vraag rest hoe het gesteld is met de sportiviteit van de Belgische singles. Hebben de Belgische alleenstaanden een betere score dan de gemiddelde Belg? ELITEDATING heeft een onderzoek uitgevoerd onder 443 van haar Belgische leden over sport en singles. De singles in België kunnen met een zelfverzekerde lach in de spiegel kijken!

De Belgische vrijgezellen doen er alles aan om fit en aantrekkelijk te blijven:

20% van de deelnemers neemt bijna elke dag deel aan sportieve activiteiten

67% van de Belgische singles zegt regelmatig een vorm van sport te beoefenen

– Slechts 14% geeft aan zelden tot nooit te sporten

– Na het sporten voelt bijna de helft van de deelnemers zich energiek en klaar om uit te gaan.

– De voornaamste redenen voor de singles om te sporten is voor het plezier en ontspanning (45%), daarna voor de verbetering van de gezondheid (34%) en sociale motieven zijn het minst belangrijk (10%).

88% van de deelnemers vindt mensen die een sport beoefenen aantrekkelijker dan mensen die niet sporten. Maar welke sport precies het (on)aantrekkelijkst is, daar zijn de meningen over verdeeld tussen het Noorden en het Zuiden van België. Het Vlaamse deel vindt (strand)volleybal de meest aantrekkelijke sport (89%), terwijl de Franstalige Belgen toch liever naar dansen kijken (86%).

Op de vraag ‘ Wat is de beste sport om met een partner te beoefenen?’ antwoorden de Vlaamse deelnemers bijna allemaal fietsen (97%), terwijl de voorkeur bij de Walloniërs uitgaat naar hardlopen met je partner (92%). Een ding waar Vlaanderen en Wallonië allebei niet van houden is vechten. Bij beide eindigde de vechtsporten op de eerste plek van meest onaantrekkelijke sporten.

Wilt u graag (sportieve) singles ontmoeten? Schrijf u dan in bij ELITEDATING en wellicht leert u binnenkort de man of vrouw van uw dromen kennen!

Bronnen

1 http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_412_en.pdf

2 http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8781716/Married-couples-exercise-less-than-single-people.html

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem