Non- monogamie: kunnen open relaties werken?

Sommige koppels kiezen ervoor om hun relatie of huwelijk open te stellen voor andere seksuele partners. De grenzen van de traditionele, monogame relatie verleggen helpt sommige partners hun relatie intiemer en stabieler te maken, terwijl het idee voor andere als een grote nachtmerrie klinkt. Wat zijn de voor- en nadelen van een open relatie ten opzichte van monogamie?

Is monogamie nog houdbaar in deze eeuw?

In de 21e eeuw zijn er vele sociale factoren die bijgedragen aan het idee dat monogamie achterhaald is. Vrouwen hebben grotere financiële vrijheid, het internet brengt gelijkgestemde mensen van over de hele wereld met elkaar in contact en we leven langer dan ooit te voren- wat levenslange monogamie een grotere en moeilijker na te komen belofte maakt.1

Het is dan ook niet verrassend dat een toenemend aantal koppels de kwestie bespreekt of monogamie wel de ideale vorm van een relatie is. Ze zijn geen ‘swingers’; de overeenkomst kan beter omschreven worden als ‘flexibele monogamie’ of ‘monogamisch’, zoals de populaire sekscolumnist Dan Savage het noemt. In plaats van complete seksuele trouw tot de dood (of een scheiding) ons scheidt, stellen deze koppels monogamie open voor discussie.

Lees ook: Hoe om te gaan met het einde van een relatie?

Deze geliefden ruilen monogamie in voor een meer open benadering van hun relatie. Seks met een ander persoon is toegestaan, maar er zijn duidelijke regels. Een open relatie betekent niet altijd dat er met iedereen het bed ingedoken kan worden- respect en discretie zijn van groot belang.

Zo mag er niet mee gepronkt worden of buiten het huishouden besproken worden. Vrienden en familie zijn meestal verboden terrein en vaak is het niet toegestaan iemand naar het eigen huis mee te nemen. Vaak wordt daten niet goedgekeurd, mag er niet overnacht worden bij de ander en mogen er geen telefoonnummers uitgewisseld worden. Beide betrokkenen weten wat de grenzen zijn, en die respecteren ze, anders is het hetzelfde als vreemdgaan.

Tip: Vier veelvoorkomende relatieproblemen en hoe u ze kunt oplossen

Open relaties in verschillende vormen en maten

Er bestaan verschillende vormen van polyamorie en de regels kunnen van koppel tot koppel veel verschillen. Sommige partners spreken af dat alleen onenightstands toegestaan zijn, terwijl andere ook meerdere ontmoetingen toestaan. Het ene koppel bespreekt alle details met elkaar, de ander staat het toe maar wilt er niets van weten. Er zijn mensen die het toestaan om op vakantie of op een zakenreis een avontuur te hebben of die elkaar eenmalig toestaan seks te hebben met een ander. Sommige zeggen alleen ja tegen online flirten.

Waarom een open relatie?

In veel gevallen in het de angst voor vreemdgaan dat koppels doet besluiten om hun seksuele parameters te bespreken.2 Aangezien ongeveer 30% van de huwelijken eindigt in een scheiding, met ontrouw als meest voorkomende redenen, is dit geen vreemde gedachtegang.

‘Het onderhouden van een open relatie of ‘consensuele nonmonogamie’ is niet eenvoudig’, zegt Ian Kerner, auteur van Sex Recharge. ‘Er zijn vaak gevolgen, zoals een blijvende wrok, jaloezie of zelfs het verliefd worden op iemand anders.’

Maar voor bepaalde mensen is de beloning die ze uit een polygame relatie krijgen het risico waard. Het kan leiden tot een meer stabiele en gelukkigere relatie en verhoogde intimiteit. Het kan voorkomen dat een relatie monotoon wordt en het kan de betrokkenen hun gevoel van vrijheid en zelfbewustzijn teruggeven. Ook kan het helpen het seksleven met de vaste partner weer op te laten leven. Bovendien krijgt u weer aandacht van andere mannen of vrouwen en dat kan goed zijn voor het ego en zelfvertrouwen.

Open relatie: communicatie is essentieel

Maar pas op; een open relatie is zeker niet voor iedereen weggelegd. De enige manier dat het kan werken is als beide partijen er 100 procent achter staan en als het vertrouwen in elkaar en in de relatie zo sterk is, dat wantrouwen en jaloezie geen rol gaan spelen. Bovendien is goede communicatie en het opstellen van duidelijke regels essentieel.

Het idee is dat beide partners eerlijk aan elkaar vertellen waar ze emotioneel toe in staat zijn, vaak door lange en diepgaande gesprekken. Beide partners moeten durven aangeven waar de grenzen leggen. Respecteer de grenzen van uw partner en die van uzelf, en doe alles met kleine stappen. Ook als blijkt dat een van de twee zich er toch niet goed bij blijkt te voelen, moet dit openlijk besproken kunnen worden.

Er zijn dus veel risico’s en uitdagingen die overwonnen moeten worden als u als stel besluit de grenzen van monogamie te verleggen. Het zal onvermijdelijk voor gevoelens van onzekerheid en angst zorgen, deze moet u kunnen bespreken met uw partner en u moet samen kunnen overleggen wat de volgende stap is. Communicatie en respect voor elkaars gevoelens en grenzen zijn hierbij van groot belang. Het ene koppel voelt zich sterker dan ooit terwijl het voor het andere paar kan leiden tot het einde van de relatie.

Weet u wat u zoekt in een relatie en in een partner? Bij ELITEDATING kunt u in uw persoonlijkheidsprofiel precies aangeven waar u naar op zoek bent en wat uw verwachtingen zijn van een partner. In vijf eenvoudige stappen kunt u al op zoek gaan naar de man of vrouw van uw dromen. Schrijf u nu in!

Bronnen

1. mensfitness.com/women/dating-advice/do-open-relationships-work
2. womenshealthmag.com/sex-and-love/open-relationship

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie