Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op de komst van uw eerste kind?

De komst van het eerste kind is een zeer belangrijk moment voor toekomstige ouders. Een moment waarop constante zorgen over de gezondheid van het kind domineren en waarbij gevoelens van incompetentie de overhand kunnen nemen. Heb ik wel de kwaliteiten in huis om een goede vader te zijn? Ben ik er wel klaar voor om moeder te worden? Hier zijn enkele tips om u te helpen dit nieuwe lid van de familie te verwelkomen.

Het eerste kind – de voorbereiding

Nadat u uw baby op de wereld heeft gebracht, zijn er talloze dingen waar u mee te maken krijgt, zowel dingen waar u van te voren op gerekend had als zaken die u onverwachts overvallen. Het is daarom verstandig om goed met uw partner te praten voordat de baby geboren is: bespreek uw zorgen en ideeën over de opvoeding van de baby en alles wat daarbij komt kijken.

Ouderschapsverlof

Het is belangrijk alvast na te denken over het ouderschapsverlof voordat uw kind geboren is. Na hoelang wilt u weer aan het werk gaan? Wellicht dat uw partner er ook over nadenkt om ouderschapsverlof te nemen? Steeds meer mannen delen hun ouderschapsverlof met hun partner en spenderen enkele maanden of langer met hun pasgeboren kind.

Angst voor de geboorte?

Het is normaal om angst en zorgen te hebben voordat u bevalt van uw eerste baby. Het is belangrijk deze gevoelens te delen met uw partner en met elkaar te overleggen hoe jullie bepaalde dingen gaan aanpakken. U zult samen oplossingen vinden voor uw problemen en de eventuele angsten die u heeft zullen minder worden.

Toekomstige ouders hebben vaak veel vragen en onzekerheden over de gezondheid van hun zoontje of dochtertje en doen er alles aan om zich optimaal voor te bereiden op de komst van hun eerste kind. Door bijvoorbeeld het lezen van opvoedingsboeken of advies te vragen aan de eigen ouders of schoonouders. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier en er is ook niet een juiste manier om dit te doen. Wel is het belangrijk te onthouden dat uiteindelijk het ouderschap iets is wat u alleen kunt leren door middel van ervaring en beleving. Hoewel een informatief boek uiteraard kan helpen uw bepaalde richtlijnen te geven, zal het ouderschap ook grotendeels instinctief zijn, iets dat komt als het kindje er eenmaal is.

Praktische ervaring

Om erachter te komen wat u te wachten staat, kunt u uw netwerken gebruiken om te oefenen of om antwoord op vragen te vinden. U kunt bijvoorbeeld een dag of een weekend op de kinderen passen van vrienden of familie of vragen stellen over hun ervaring met kinderen en hoe ze hun dagelijkse leven organiseren. Ook kunt u speciale educatiecentra voor familieplanning bezoeken, die voorbereidingscursussen aanbieden.

Praktische cursus

Tijdens deze cursussen, worden onderwerpen behandeld als de relatie met het kind en de baby zorg. U krijgt advies over bijvoorbeeld welke crèmes en olies geschikt zijn en over babyvoedsel. U kunt vragen stellen over borstvoeding, zwangerschapsyoga en alles over de bevalling zelf.

Maak gebruik van uw netwerk

Vraag uw vrienden van tijd tot tijd om op te passen. Ze kunnen u helpen als u een avondje alleen met uw partner wilt doorbrengen of als u even een dagje voor uzelf nodig heeft. Ook organiseren veel steden evenementen waar ouders samen komen en kunnen praten over hun problemen en advies kunnen uitwisselen.

Het komt vaak voor dat ouders het contact met koppels zonder kinderen verliezen, omdat hun levensstijl en interesses te veel van elkaar verschillen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Probeer energie te vinden om uw huidige relaties te onderhouden. Hoewel het hebben van een kind gemakkelijk al uw tijd in beslag kan nemen, hoeft u niet uw hele sociale leven achter u te laten. Regel af en toe een oppas, praat ook over andere onderwerpen dan baby’s of neem uw kind mee naar sociale activiteiten.

Goede vrienden en steun van ouders of andere familieleden zullen u helpen om u rustig voor te bereiden op de eerste uitbreiding van uw gezin. U kunt niet alles altijd perfect doen, maar u leert van uw fouten en zult zo in het ouderschap groeien.

Heeft u tips voor aanstaande ouders die hun eerste kind verwachten? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

EliteDating Redactie

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie